изтегли
дистанционна поддръжка
чрез отдалечен достъп

Безплатен обяд има. Или грешките, които правят създателите на криптовируси

 

Ransomware – или вирусите, блокиращи достъпа до информация до плащането на откуп за него – са навсякъде. Поне така изглежда включително и от новините в нашия блог. Е, наистина има няколко доста добри причини, поради които този тип атаки и кибер-престъпниците, които ги създават – да са на челните страници на новините.

Ето и част от тях. Като за начало – целите на атаките. Болници и цялата територия на САЩ,  които не са успели да защитят информацията си. Здравето и – буквално – живота на невинни потребители са принудили не едно и две здравни заведения да платят хиляди долари на кибер-престъпнците.

Добавянето на брояч за плащането на откупа – както и още няколко подобни нагли тактики с цел получаване на плащането по-скоро – също е сред причините за медийното внимание върху този тип вируси.

Сред другите причини за широкото медийно покритие на този тия атаки е огромния обем подобни вируси. Само преди месец предупредихме за криптовирус, който плъзна из мейлите на хиляди български потребители. И продължава да се разпространява, макар и вече с не толкова бързи темпове.

Прикритието му – разбира се – е повече от добро. Представящ се за обикновен Word (или друг Office) файл, този вирус се опитва да примами потребителите в свалянето и инсталирането на едни от най-популярните фамилии криптовируси – TeslaCrypt или Locky.

Изглежда тази тактика е повече от успешна за кибер-престъпниците, тъй като атаката бе осъществена на няколко вълни. И към нея бяха добавени още и още семейства криптовируси – например, CTBLocker orFilecoder.DG.

Има обаче и едно „но“. Не всички вируси, искащи откупи са толкова опасни, колкото вече споменатите по-горе. Не малка част от кибер-престъпниците виждат успеха на тази вълна вируси и се опитват да разработят свои собствени вариации с цел да яхнат „вълната на успеха“. Което най-често завършва с не толкова „успешни“ варианти на криптовируси. Иначе казано – вируси, чието криптиране е лесно за преодоляване.

За щастие на потребителите, такъв е случаят с два от новопоявилите се подобни атаки – Petya и Jigsaw. И двата идват с грешки още със създаването си, които позволяват на засегнатите потребителите да си върнат контрола върху криптираните файлове, без да платят и стотинка за това.

Да стартираш като заложник

Petya (да, точно така – Петя) става причина за появата на добре познатия „син екран на смъртта“ (blue screen of death) – след осъществяването на заразата на Windows машина. Появата на този екран означава само едно – рестартиране на компютъра. А, ако това стане, вместо да види операционната си система, потребителят ще види искане за откуп в размер на 0.99 биткоийна (или около 431 американски долара).crypto_02

За да постигне този ефект, вирусът модифицира т.нар. master boot record (MBR), за да може да компютърът да стартира кода на вируса, а не операционната си система. След това Petya критпира master file table (MFT), която описва всички файлове на харддиска – и на практика казва на системата кои файлове къде са – и как е структурирана всяка директория.

Пробойните на Petya

Анализът ни обаче показва, че Petya (въпреки твърдението в екрана за искане на откуп) не криптира самите файлове на заразения компютър – а само MFT. Тази пробойна позволява на потребителите да възстановят информацията си с различни инструменти за това (въпреки че и те не са съвсем безплатни).  

Как се разпространява вирусът?

За разпространението на Petya кибер-престъпниците използват мейли, маскирани като CV-та на потенциални нови служители на различни компании. В мейла, в който се твърди че има подобно CV обаче липсват прикачени файлове – само линк, който води към легитмно изглеждащ файл, съхраняван в Dropbox.

Ако жертвата кликне и свали файла Bewerbungsmappe-gepackt.exe получава не CV, а само-разархивиращ се файл, който стартира Petya. Другото вече го знаеш.

Решенията за защита от вируси на ESET за дома и бизнеса засичат два варианта на заплахата:Win32/Diskcoder.Petya.A и Win32/Diskcoder.Petya.B.

А междувременно, в интернет се появи безплатен инструмент за декриптиране.

Вирус, който иска да си поиграете

Друго семейство вируси, искащи откуп, които попадна в сферата на интерес е Jigsaw. С ясна референция към добре познатия филм на ужасите Убийствен пъзел (Saw), този вирус иска да… си поиграете. Правилата, разбира се, са неприятни за засегнатия потребител.vrypto_03

Ако откаже да плати до час, вирусът, искащ откуп, изтрива един файл на системата. Ако не се плати до два часа, изтритите файлове стават два. С всеки изминат час броят на „жертвите“ расте експоненциално. Jigsaw предупреждава жертвата си, че всеки опит за рестарт на компютъра ще бъде наказан с изтриването на 1000 файла.

Анализът на кода обаче показва, че Jigsaw също не е неуязвим. Защото използва един и същи статичен ключ за криптиране на всички заразени машини. И за него – логично – се появи инструмент за декриптиране.

Копие на Locky

Друг не особено добре написан ransomware е Win32/Filecoder.Autolocky.A или накратко Autolocky Той показва – хм – копиране на името на друго известно семейство. Или иначе казано – възползване от вече натрупана слава на този тип вируси.

Имитацията на наистина опасния Locky използва същото разширение на криптираните файлове -.locky. Заради недобре написания код обаче, ключът за декриптиране се изпраща само през Internet Explorer и може да бъде проследен лесно в историята на бразуъра директно на заразената машина. Жертвите на Autolocky могат да разчитат и на инструмент за декриптиранe, за да си върнат файловете.

Както показват всички тези примери – потребителите не трябва да се поддават на заплахите и да се опитват всячески да избегнат плащането на откуп за файловете си. Вече има налични инструменти за декриптирането на няколко различни вида ransomware, които макар и не напълно безплатни, са доста евтин и добра алтернатива на плащането на кибер-престъпниците.

И въпреки наличието на подобни недобре написани копия на известни семейства ransomware, не забравяй едно– има кибер-престъпници, коиот наистина знаят какво правят. И вируси, искащи откуп, от които наистина спасение няма. Затова, най-ефективната стратегия в защитата ти е превенцията – иначе казано – вниманието. Следвана от използването на доказано ефективно решение за антивирусна защита.

източник: http://www.eset.com/bg/